Det finns olika former av epileptiska anfall och de ser dessutom olika ut baserat på individen som drabbas av dem. Nedan får du en överblick över de två kategorier av anfall som finns och hur du upptäcker dem hos dig själv eller en anhörig.
Mer om generaliserade anfall
Det som är den största skillnaden mellan de här två huvudtyperna av anfall är vilken del av hjärnan som påverkas av anfallet. Den vanligaste typen är det generaliserade anfallet. Det är åtminstone den typen som de allra flesta förknippar med epileptiska anfall.
Med ett generaliserande anfall menas att stora delar av hjärnan är inblandad när anfallet sätter igång. Det i sin tur leder till att hela eller väldigt stora delar av kroppen påverkas av anfallet. Fokala anfall å andra sidan påverkar bara en viss del av hjärnan.
Vid ett generaliserande anfall får den som drabbas kraftiga symptom i form av kramper. Det finns förstås olika versioner av ett generaliserat anfall också. De vanligaste symptomen är dock att den som drabbas förlorar medvetandet helt plötsligt och blir spänd i hela kroppen. Därefter börjar kroppen krampa och hela anfallet är över på någon minut.
Andra varianter av ett generaliserat anfall är att personen inte förlorar medvetandet utan får korta och svåra muskelryckningar i sina armar, ben eller huvudet. Det hela är oftast också över på ett par minuter som mest.
Mer om fokala anfall
Fokala anfall är både svårare att upptäcka för dig som drabbas och för dig som närstående. Det beror främst på att de varierar väldigt mycket och inte är lika tydliga som ett generaliserat anfall.
Fokala anfall kan exempelvis innebära att du förlorar din syn eller hörsel en period. Det gör det svårare för omgivningen att upptäcka att du har ett anfall. I vissa andra fall kan det vara så att du drabbas av en bekant känsla som kan vara svår att beskriva. Det kan också bero på fokala anfall.