I Sverige finns det gott om behandlingscentrum för epilepsi och i takt med att forskningen går framåt dyker det upp fler sätt att bli behandlad på. Nedan hittar du mer information om några av de behandlingscentrum som finns och lite om vilken typ av hjälp du kan få.
Rätt till behandling
Du som misstänker att du har epilepsi eller du som redan fått din diagnos har rätt till behandling. Om du inte redan har en diagnos eller en remiss till något av de behandlingscentrum som finns runt om i landet kan du ta kontakt med din vårdcentral och se till att få rätt vägledning av dem.
De behandlingscentrum som finns idag är belägna i Göteborg, Linköping, Lund, Stockholm, Umeå, Örebro och Uppsala. Dock finns det fler specialistteam och enheter som är specialiserade på epilepsi på de flesta stora sjukhus i landet. Exempelvis har både Sahlgrenska och Karolinska olika avdelningar som fokuserar på epilepsi och liknande sjukdomar.
Det som skiljer de behandlingscentrum som finns från specialistenheterna är främst att du som patient på ett behandlingscentrum också kan få hjälp med exempelvis att komma igång med en ketogen diet och andra behandlingsformer som kräver extra resurser och stöd. Samtidigt kan du få medicinsk behandling vid samtliga specialistenheter också.
De flesta epilepsiteam kan ge stöd, tips och råd samt ansvara för mer omfattande utredningar. Det kan exempelvis handla om kirurgiska behandlingar och andra former av högspecialiserad behandling. Det behöver du inte nödvändigtvis uppsöka ett behandlingscentrum för att få hjälp med.
Det finns förstås både för- och nackdelar med att vända sig till ett behandlingscentrum. Generellt sett så kommer du få lika bra hjälp av ett specialistteam som av ett behandlingscentrum. Samtidigt kanske du kan få ta del av den senaste forskningen på ett behandlingscentrum på samma sätt som du kanske får ett tätare bemötande av ett team.