Vissa epileptiska anfall syns tydligt och andra anfall syns inte alls. Det kan därför vara svårt för dig som anhörig att veta hur du ska hantera situationen, dels hur du ska upptäcka den och dels när anfallet kräver mer omfattande vård. Nedan hittar du några tips på hur du kan tänka.
Anfallen är sällan livshotande
Som anhörig kan det vara lätt att känna dig helt handfallen när din närstående har ett epileptiskt anfall. Men, det gäller att inte drabbas av panik eller dra för stora växlar på en gång. De allra flesta som drabbas av epileptiska anfall behöver inte akut sjukvård, det kan också vara viktigt att komma ihåg. Samtidigt kan anfallen se väldigt dramatiska ut, vilket naturligtvis kan leda till att du känner dig mer eller mindre panikslagen. Men, kom ihåg att de flesta anfallen går över av sig själva och de håller inte i sig särskilt länge heller.
Det finns några saker som du kan göra för att underlätta för någon som får ett epileptiskt anfall. Exempelvis kan du prata lugnande med personen och finnas vid personens sida hela tiden som anfallet pågår. Det kan du också göra genom att vara nära personen som får ett anfall och eventuellt röra lite lätt vid personen.
För de flesta som drabbas av ett epileptiskt anfall går anfallet över på några minuter som mest. Har anfallet inte släppt efter några minuter kan det vara läge att kontakta sjukvården. Om du vet att din anhörig precis har bytt medicinering eller om anfallet inte ser ut som det brukar kan det också vara läge att kontakta sjukvården på en gång. Men, om din anhörig inte haft något anfall tidigare kan du kontakta sjukvården så fort anfallet är över så att din anhörig får rätt hjälp.
Det finns anfall som kan leda till mer bestående skador, då måste du också kontakta sjukvården. Exempelvis om den som får anfallet slår i huvudet eller liknande under tiden.